Kontynuacja naszej współpracy z poznańskimi onkologami ginekologicznymi Prof. Janiną Markowską i Prof. Anną Markowską przyniosła kolejną publikację opisującą wpływ witamin K na przebieg chorób nowotworowych. Główną funkcją witaminy K w organizmie człowieka jest jej uczestnictwo kaskadzie krzepnięcia krwi. Badania epidemiologiczne sugerują, że zmniejszone spożycie witaminy K może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka chorób geriatrycznych, takich jak miażdżyca, demencja, osteoporoza i choroba zwyrodnieniowa stawów. Coraz więcej badań wskazuje również, że witamina K może brać udział nie tylko w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów, ale może również wspierać klasyczną chemioterapię nowotworów. Niniejszy artykuł przeglądowy podsumowuje wyniki badań nad przeciwnowotworowym wpływem witaminy K na wybrane nowotwory złośliwe u kobiet, tj. nowotworu piersi, szyjki macicy i jajnika, opublikowanych w ciągu ostatnich 20 lat. W poprzednich publikacjach opisywaliśmy rolę witamin C, D oraz E.
Publikacja ukazała się w w specjalnym zeszycie Vitamin, Mineral, and Diet Supplementation for Women Health w czasopiśmie Nutrients (IF= 6,706; 140 punktów MEN).
Anna Markowska, Michał Antoszczak, Janina Markowska, and Adam Huczyński. 2022. „Role of Vitamin K in Selected Malignant Neoplasms in Women” (2022) Nutrients 14, no. 16: 3401, artykuł w wolnym dostępie