Artykuł przeglądowy o roli wybranych czynników dietetycznych w przebiegu endometriozy ukazał się w Nutrients

Endometrioza dotyczy średnio 10% ogólnej populacji kobiet, występuje głównie u kobiet w wieku rozrodczym, jak również u młodocianych, a kobiet cierpiących z powodu niepłodności częstość jej występowania dochodzi do 35-50%. Ponadto chore cierpią przy tym na bóle i depresję.
W najnowszej pracy przeglądowej opisaliśmy znaczenie wybranych składników żywności na przebieg tej choroby. Praca ukazała się w Nutrients (IF = 6,706; punkty MEN = 140).
Wiemy, że świat nie jest tak idealny jakim widział do Hipokrates i co wyraził słowami: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”, ale są składniki odżywcze o udowodnionej roli pomagającej w łagodzeniu endometriozy. Zachęcamy do lektury i propagowania dobrego odżywiania się.

Markowska, A.; Antoszczak, M.; Markowska, J.; Huczyński, A. The Role of Selected Dietary Factors in the Development and Course of Endometriosis. Nutrients (2023), 15, 2773. artykuł w wolnym dostępie